Een video maken voor je online cursus: wat heb je nodig?

door

Een video maken voor je online cursus: wat heb je nodig?

door

Home 9 Online cursus maken 9 Lesmateriaal maken 9 Een video maken voor je online cursus: wat heb je nodig?

Vol goede moed start je aan jouw online cursus. Je weet precies wat je wilt vertellen en van welke les je een videoles maakt. Top. Je voorbereiding staat.

Nu alleen nog even die video maken en bewerken. Da’s nog wel even een dingetje. Want welke software heb je daarvoor nodig? Welke camera? Welke audio? Hoe zorg je ervoor dat je video professioneel oogt?

Welke camera heb je nodig om videolessen te maken?

Een veel gehoorde vraag en over het antwoord zijn de meningen verdeeld. Natuurlijk wil je dat jouw online cursus professioneel oogt. De vraag is alleen of dat je eerste prioriteit is. Je online cursus kan namelijk niet in de eerste ronde perfect zijn.

Mijn advies is om niet direct bij de eerste versie van je online cursus voor een dure camera te gaan of om direct een videograaf in te huren voor je video’s. Ga wel voor een camera of webcam die in tenminste 4k kwaliteit kan filmen.

De opzet van jouw online cursus wil namelijk nog al eens veranderen in de loop van de tijd. Vooral als je net de eerste groep deelnemers hebt toegelaten. Aan de hand van (hopelijk😉) opbouwende feedback krijg je verbeteringen door. Dit stukje was toch niet helemaal helder. Over die andere video kreeg je enorm veel vragen. Super zonde dus als jij dan voor je eerste versie enorm veel geld in de video’s hebt gestoken. En daarnaast: als je wat omzet hebt gedraaid met je online cursus, kun je die investering gemakkelijker doen. Een leuke beloning.

Een video maken in 4k

Een camera of webcam met 4k functie dus. Wanneer je filmt in 4k heb je tijdens het bewerken van je video namelijk nog wat ruimte om eventueel in te zoomen. Film je niet in 4k kwaliteit, dan kan het zomaar zijn dat je beeld tijdens het inzoomen direct veel onscherper wordt.

4k Webcam voor Pc en laptop

Video's online cursus maken camera

Deze webcam kun je gewoon aansluiten op je laptop of Pc. Dat betekent dat je vervolgens de opnamesoftware van je Pc gewoon kunt gebruiken. Ideaal! Deze webcam maakt prima video’s waarmee je zeker voor deze prijs nette video’s kunt opzetten. Het is ook super handig dat je deze webcam bovenop je laptop kunt bevestigen of op een statief, waardoor je kunt spelen met de achtergrond en automatisch recht in de camera kijkt. Deze webcam voor het maken van video’s vind je hier.

Tip: test voordat je gaat filmen met de belichting. Soms is het nodig om een ringlamp te gebruiken als je weinig tot geen natuurlijk daglicht in je huis hebt. Zorg er altijd voor dat de lichtbron achter je webcam/camera vandaan komt. Dat betekent dat je zelf dus tegen het licht in kijkt tijdens het filmen.

Hoe krijg ik een goede audiokwaliteit onder mijn video?

We hebben het tot nu toe alleen nog maar gehad over het beeld. Maar wist je dat het geluid nog veel belangrijker is? Het blijkt dat de meeste mensen hogere eisen stellen aan de geluidskwaliteit. En dat snap ik wel. Het namelijk heel vervelend als je iemand niet goed kunt verstaan of als je constant een echo of blikken geluid hoort op de achtergrond. Daarnaast is spraak natuurlijk hét middel waarmee je op dat moment je kennis aan het overdragen bent.

Wat betreft audio kan ik je dus aanraden gebruik te maken van een externe microfoon. Deze microfoon kun je bijvoorbeeld in je telefoon inpluggen en dan kun je door middel van de spraakopname functie op je telefoon tijdens het filmen extern je geluid opnemen. Heb je een duurdere camera? Dan kun je deze microfoon ook daarin inpluggen. Tijdens het bewerken van je video zet je deze twee weer onder elkaar.

Externe microfoon: Rode Smartlav

Audio video's online cursus maken

Zelf maak ik gebruik van deze externe microfoon: De Rode Smartlav. Eline van Dam heeft een tijd terug op haar op haar Youtube kanaal verschillende externe microfoons getest en deze microfoon kwam hierbij in de categorie ‘schappelijke prijs’ het beste uit. Je kunt hier haar video bekijken en de kwaliteit van deze externe microfoon zelf ervaren. Ook leg ze je exact uit hoe je die microfoon moet koppelen aan je telefoon.

Video maken én bewerken: hoe bewerk je jouw video voor je online cursus?

Je hebt nu gezien hoe je op een laagdrempelige manier je eerste video’s kunt maken en hoe je zorgt voor een goede audiokwaliteit. Nu is het tijd om ons te verdiepen in het bewerken van deze video!

Voor het bewerken van video’s zijn onwijs veel verschillende programma’s beschikbaar. De één heel duur, de ander gratis. Bij het maken van je keuze moet je er vooral op letten wat jouw wensen zijn. Een heel duur programma kan namelijk wel onwijs veel functies en effecten hebben, maar de vraag is of je die bij de video’s voor je online cursus daadwerkelijk nodig hebt. Dit gaat je deelnemers waarschijnlijk alleen maar afleiden.

Video’s bewerken in Shotcut

Ik wil je Shotcut aanraden om te gebruiken voor het bewerken van je video’s. Dit programma heeft alle functies die je gebruikt bij het maken en bewerken van de video’s voor je online cursus. En het leukste: het programma is ook nog eens gratis te downloaden voor verschillende besturingssystemen. Je kunt dit bewerkingsprogramma hier downloaden.

Shotcut is een programma dat, zoals ik al schreef, in principe alle basisfuncties heeft die je nodig hebt. Als het om je online cursus gaat, is dit dus een software die je ook in de toekomst kunt blijven gebruiken. Wel is het zo dat je, net als alle andere programma’s , in het begin tijd moet investeren in het eigen maken van het programma. Software voor het bewerken van video’s kan in het begin overweldigend zijn. Er zijn zoveel knoppen en functies. Echter, dit is bij een ander programma niet anders.

Ik heb in mijn online programma en complete bonusmodule zitten waarin ik je de basis van Shotcut uitleg en leer hoe je jouw video’s moet bewerken. Bij dit online programma bied ik ook technische ondersteuning en leer je naast video’s bewerken nog veel meer (leeromgeving maken, de inhoud van je online cursus opzetten, online marketing, etc).

Hieronder wil ik 1 video uit dit online programma met jou delen, zodat je zelf van start kunt met Shotcut. Klik hier als je de video niet werkt of als er staat ‘Video does not exist’.

About me

Lisanne virtueel assistent

Hi! Ik ben Lisanne en ik kan je alles vertellen over het maken van een online cursus. Van inhoud tot en met de techniek.  Lees hier meer.

Onderwerpen

Laatste blogs

Gerelateerd aan wat je nu hebt gelezen

Online cursus maken in 5 stappen (stappenplan)

Online cursus maken in 5 stappen (stappenplan)

Als je een online cursus gaat maken komt er veel op je af. Zoveel zelfs dat je wellicht wat overweldigd ben en niet goed meer weet waar je moet beginnen en welke stappen je allemaal moet doorlopen....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *