Als je een online cursus gaat maken komt er veel op je af. Zoveel zelfs dat je wellicht wat overweldigd ben en niet goed meer weet waar je moet beginnen en welke stappen je allemaal moet doorlopen. In deze blog vind je de 5 stappen die je doorloopt bij de ontwikkeling van een online cursus.
Stap 1: Bepaal je doelgroep
De stap die het meest onderschat wordt: doelgroep bepaling. Als je een online cursus gaat maken, is het heel belangrijk dat je voor ogen hebt voor wie je jouw online cursus maakt. Wie is je ideale deelnemer?
Het doelgroep onderzoek dat je doet voordat je begint met de ontwikkeling van jouw online cursus is overigens iets anders dan de doelgroep bepaling die je wellicht al gedaan hebt toen je jouw bedrijf begon. Sla deze stap dus niet te snel over!
Doelgroep bepaling bij een online cursus
Het doelgroep onderzoek bij een online cursus heeft een andere invalshoek. Bij ieder online product of cursus doe je dit onderzoekje weer opnieuw. Waar kijk je naar?
Start met het bepalen van de leerbehoefte van jouw ideale deelnemer: waar loopt jouw deelnemer op dit moment tegenaan? Wat zijn de struikelblokken en wat heeft jouw ideale deelnemer al zelf geprobeerd, voordat hij/zij aan jouw cursus begint? Daarna ga je kijken naar de voorkennis van jouw doelgroep. En daarmee bedoel ik: Welke kennis en vaardigheden heeft jouw ideale deelnemer al wel opgedaan? Waar kun jij in les 1 op in gaan haken? Er zal niemand zijn die volledig blanco in jouw online cursus stapt.
Als laatste kijk je naar het resultaat dat jouw ideale deelnemer verwacht. Wat willen ze hebben bereikt, wanneer ze al jouw lessen hebben doorlopen? Wanneer zijn ze tevreden?
Stap 2: Bepaal de structuur van jouw online cursus
Wanneer je bovenstaande punten duidelijk hebt, kun je beginnen aan de structuur van jouw online cursus en de modules (hoofdstukken) en lessen bedenken. Je bepaalt welke module waar komt en welke lessen er in die modules komen. Op dit punt hoef je nog niet exact te bedenken hoe iedere les eruit komt te zien.
Je hebt onderzocht in stap 1 wat de voorkennis van jouw ideale deelnemer is en dus komt nu één van de moeilijkste dingen voor een expert (jij dus!): je verplaatsen in het startniveau van jouw ideale deelnemer.
Ik zie vaak dat er veel te veel waarde en kennis in een online cursus wordt gestopt en dat er teveel vakjargon/vaktaal wordt gebruikt. En dat begrijp ik, want jij zit als expert misschien al een paar jaar in je vakgebied. Probeer daarom heel kritisch te kijken naar je taalgebruik en de hoeveelheid kennis die je in je cursus stopt. Hierbij geldt vaak: less is more! Probeer een overkill aan kennis en informatie echt te vermijden.
Het startpunt (voorkennis) van jouw deelnemer en het resultaat dat ze aan het eind van jouw cursus willen hebben bereikt (eindpunt) samen vormen de leerroute. Of te wel: van A naar B. Tussen de punten A en B komen de modules en lessen waarmee jij jouw deelnemers stapje voor stapje richting het einddoel begeleidt.
Stap 3: Bepaal de inhoud en werkvormen
Nu is het tijd om te bepalen hoe je lessen eruit komen te zien. Wat ik zelf graag doe, is het schrijven van een kort scriptje waarbij ik voor iedere les bepaal: wat is het lesdoel, wordt dit een video, tekst, audio of opdracht les? Ik beschrijf heel kort welke onderwerpen ik ga behandelen in de les. Doordat je een klein scriptje schrijft, kun je straks bij stap 4 veel efficiënter werken en heb je niet de neiging om er toch extra kennis in te stoppen. Daarnaast geeft het script ook overzicht en dit zorgt ervoor dat je je blijft houden aan de structuur die je bij stap 2 hebt bepaald.
Stap 4: De eerste content van jouw online cursus maken
Bij stap vier ga je de eerste content van jouw online cursus maken. Ik zeg bewust ‘de eerste’, omdat het niet persé nodig is dat je bij deze stap alle lessen volledig gaat uitwerken. Het gevaar is dan dat je maandenlang bezig bent met jouw online cursus en omkomt in de to do’s. Waarom dit handig is, wordt goed uitgelegd in de blog van Nowherdays.
Wat je kunt doen is het volgende:
Start met het uitwerken van de eerste 2 modules. Of pakt bijvoorbeeld de eerste 4 lessen. Dit is even afhankelijk van de grootte van jouw online cursus. Je schrijft de teksten, maakt eventueel de werkboeken en neemt de video’s op. Vervolgens ga je je richten op de verkoop. Heb je de eerste verkoop te pakken? Yes! Dan weet je dat je goed zit en dat jouw online cursus aan slaat. De eerste deelnemer krijgt toegang en vanaf dan kun je iedere week of iedere 2 weken een module maken en vrijgeven.
Deze methode, ‘Start before you’re ready’ genoemd, geeft je een stukje zekerheid en werkt motiverend. Wanneer je maandenlang bezig bent met de ontwikkeling van jouw online cursus, heb je geen drijfveer of stok achter de deur. Er is namelijk nog niemand die verwacht dat er een les online komt. Andersom is het natuurlijk ook heel zuur als jij maandenlang hebt gewerkt aan de cursus en er vervolgens in de eerste maanden geen enkele verkoop is.
Stap 5: Leeromgeving bepalen
Ik hoor je denken: ‘Waarom bepalen we nu pas de leeromgeving?’ En mijn antwoord daarop is heel simpel: zolang jij nog niet helder voor ogen hebt wat de inhoud van jouw online cursus gaat worden, hoef je nog niet na te denken over een leeromgeving.
Er zijn onwijs veel opties omtrent leeromgevingen. Leeromgevingen met een community, een leeromgeving waarin opdrachten ingeleverd kunnen worden en ga zo nog maar even door. Daarnaast verschillen de prijzen ook enorm. Nu kan je natuurlijk uren Googlen en op zoek gaan naar de beste optie, maar hoe kun je hieruit kiezen als je nog niet precies weet wat je nodig hebt?
Daarom zeg ik altijd: kies pas een leeromgeving zodra je de inhoud van jouw online cursus weet. Dit maakt het zoeken ook een stuk makkelijker. Heb je een community nodig? Dan kun je zoeken naar ‘leeromgeving met community’. Moet jouw leeromgeving de mogelijkheid hebben om opdrachten in te leveren? Dan moet je hier naar op zoek. Daarnaast is het natuurlijk ook zonde van je geld. Waarom zou je al gaan betalen voor een leeromgeving, terwijl je online cursus nog maar net in de kinderschoenen staat?
Aan de slag met jouw online cursus
Ben je na het lezen van de stappenplan vastberaden om aan de slag te gaan? Met mijn eigen online cursus heb je alles wat je nodig hebt. In “The Online Course Roadmap’ doorlopen we alle stappen, leer je precies hoe je de inhoud en structuur van jouw online cursus maakt en ontvang je templates en technische tutorials.
Wat een ontzettend fijn artikel! Ik ga er binnen kort mee beginnen
Graag gedaan! Fijn dat je er wat aan hebt gehad!