Alle artikelen voor: Leeromgeving maken

Startpagina 9 Online cursus maken 9 Categorie: Leeromgeving maken

Je wilt een leeromgeving maken voor je eigen online cursus, maar waar ga je beginnen? Welke opties heb je en wat moet je kiezen? Er zijn zoveel mogelijkheden dat je eigenlijk door de bomen het bos niet meer ziet. En heel technisch ben je misschien ook niet.

Op deze pagina vind je alles over leeromgevingen en allerlei artikelen die gaan over de techniek en de opties die je hebt. Maar allereerst:

Waarom zou je een goede online leeromgeving willen maken?

Een goede leeromgeving is ontzettend belangrijk en kan je online cursus maken of kraken. Óók als de inhoud van jouw online cursus super sterk is en je lessen inhoudelijk sterk in elkaar zitten.

Onlangs heb ik een klein onderzoekje gedaan onder willekeurig gekozen mensen die in het verleden al eens een online cursus hadden gevolgd. Ik stelde hen de volgende vraag:

Er even vanuit gaande dat de online cursus inhoudelijk goed in elkaar zit en waardevol is: ‘Wat draagt een gebruiksvriendelijke, maar professioneel ogende / mooi vormgegeven leeromgeving voor jou bij aan de gehele ervaring?’

Ik heb alle antwoorden die ik ontving gebundeld en een top 3 gemaakt:

  1. Een mooi vormgegeven en gebruiksvriendelijke leeromgeving inspireert én motiveert mij tijdens het volgen van de online cursus
  2. Een slechte / rommelige leeromgeving doet bij mij af aan de kwaliteit van de online cursus.
  3. Een mooie leeromgeving draagt bij mij bij aan de algehele experience.

Uit deze top 3 blijkt dus, dat je dit onderdeel van je online cursus niet zomaar aan de kant kunt schuiven en dat je hier echt wel wat aandacht aan mag schenken. Bij een online cursus gaat het om het totaal plaatje en werken de inhoud én het design hand in hand.

Verschillende soorten leeromgevingen

Globaal gezien zijn er 3 typen leeromgevingen:

  1. Alles in 1 leeromgeving. Dit is een leeromgeving die je bij een extern bedrijf tegen een vast maandelijks tarief kunt aanschaffen. In ruil daarvoor krijg je een plek waar je jouw online cursus kunt plaatsen en kun je ook de betalingen en facturering bij hun regelen.
  2. Externe leeromgeving: Dit type leerplatform is, zoals de naam het al zegt, alleen een leeromgeving waarop je je online cursussen kunt plaatsen. De betaling en verkoop moet je ergens anders regelen en je moet zelf een koppeling maken tussen je betaalsysteem en het leerplatform.
  3. Eigen leeromgeving: Het laatste type platform is de meest voorkomende en populaire: het maken van een eigen leerplatform. Wil je volledige zeggenschap over de inhoud, het uiterlijk, de hoeveelheid deelnemers, het aantal trainingen etc? Zonder dat je dit extra kosten oplevert? Kies dan voor een eigen leerplatform.

Elk type heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wil je alle voor- en nadelen op een rijtje en voorbeelden bij elk type? In dit artikel heb ik alles voor je op een rijtje gezet.

Andere artikelen over dit onderwerp vind je hieronder:

Stappenplan online training maken

Lisanne

Hi, ik ben Lisanne. Mijn hart gaat sneller kloppen van inhoudelijk sterke online cursussen. Ik ontwikkel graag goede lesprogramma’s, maar bied ook technische support bij het maken van een leerplatform én de verkoop.

Maak én verkoop jouw eigen online cursus in 10 stappen

Video’s opnemen voor je online cursus: hiermee kun je laagdrempelig starten!

video's voor je online cursus maken
video's voor je online cursus maken

Laatste artikelen

Onderwerpen