Heb ik genoeg kennis om een online cursus te maken?

door

Heb ik genoeg kennis om een online cursus te maken?

door

Home 9 Online cursus maken 9 Didactiek 9 Heb ik genoeg kennis om een online cursus te maken?

‘Heb ik wel genoeg kennis om een online cursus te maken?’ ‘Ik heb opleiding x en x gedaan, kan ik dan al een online cursus maken?’ ‘Kan ik niet beter eerst nog een opleiding volgen, zodat ik nog meer waarde en kennis in mijn online cursus kan stoppen?’ Een aantal vragen die ik vaak in mijn mailbox terug vind. In deze blog vind je mijn antwoord 😉

Laten we beginnen bij het stukje: ‘Nog niet genoeg kennis hebben’.

Een online cursus maken zonder enige kennis = not done!

Om direct met de deur in huis te vallen: heb jij totaal geen ervaring of kennis in een bepaald onderwerp dan lijkt het mij duidelijk dat het niet wenselijk is dat je hier een online cursus over gaat maken.

Ik heb in de afgelopen jaren veel online cursussen voorbij zien komen. Onwijs goede en onwijs slechte die alleen maar uit zijn op geld verdienen. En van die laatste wordt natuurlijk helemaal niemand blij. Een online cursus maken om snel geld te verdienen, zonder dat je enige kennis over het onderwerp hebt is dus not done. Dat wilde ik toch even gezegd hebben 😉

Wanneer heb je wel genoeg kennis?

Gelukkig heb ik vooral leuke lezers op mijn blog met de juiste intenties. En deze lezers twijfelen vaak of ze wel genoeg kennis hebben en stellen het maken van een online cursus daardoor liever uit of beginnen eerst aan een nieuwe opleiding, zodat ze nog meer waarde en kennis in hun online cursus kunnen stoppen.

En hier wringt de schoen.

Als het gaat om online cursussen dan is er één ding die je in je achterhoofd moet proberen te houden: Less is more!

Als expert binnen jouw vakgebied vergeet je al snel hoeveel kennis jij eigenlijk al hebt. En dat is niet zo gek hoor, dat hebben we allemaal 😉

Denk maar eens terug naar een punt 5 of misschien wel 10 jaar geleden? Waar stond je toen? Wat wist je toen?
En wat heb je in die jaren al bijgeleerd? Wat heeft een ervaring (misschien wel persoonlijk) jou voor inzichten gebracht?

Stapje voor stapje heb jij in de afgelopen jaren gedoseerd bijgeleerd en kennis tot je genomen. Zonder dat je het doorhad heb je enorm veel ervaring en kennis opgedaan.

Jouw ideale deelnemer van jouw online cursus staat nog in de kinderschoenen. Hij/zij is nog niet op het punt waar jij nu staat met jouw kennis en zit met smart te wachten op die kennis. Maar wel op een lager startniveau dan dat jij nu staat.

Wil je erachter komen hoeveel kennis jij eigenlijk al hebt? Meer het gevoel krijgen dat jij jezelf écht een expert mag noemen en unieke kennis hebt? Luister dan eens naar mijn podcast:

De nummer 1 fout die vaak gemaakt wordt

Één van de dingen die vaak fout gaat, is dat het startniveau van de deelnemers te hoog wordt ingeschat. Of dat er veel te veel diepgaande kennis in een cursus gestopt wordt, waardoor jouw deelnemers niet geleidelijk door een leerproces gaan.

Jouw ideale deelnemer wil niet overweldigd worden. Een informatiedump noemen we dat als leerexperts 😊 Ik zie het vaak terug komen. Je wilt onwijs graag een online cursus maken en je wilt hem zo waardevol mogelijk maken. En dus probeer je extreem veel kennis in je online cursus te stoppen.

Je deelnemer opent de cursus en krijgt les naar les nieuwe informatie voor zijn/haar kiezen. Na een paar lessen moet de deelnemer even op aarde komen en al die nieuwe kennis een plekje geven. Want jeetje… hoe ga hij/zij dit allemaal toepassen en implementeren?

Het gevolg is vaak dat de deelnemer op dit punt een beetje stagneert, minder gemotiveerd wordt en uiteindelijk uitvalt in jouw online cursus. Dit voorkom je door juist MINDER informatie te delen en meer te gaan zitten op de structuur en leerroute van jouw online cursus.

Al met al komt het er dus op neer dat je vaak veel meer kennis hebt dan dat je zelf door hebt en dat het zeker niet raadzaam is om al die kennis in jouw online cursus te stoppen. En nieuwe opleiding zorgt er juist voor dat je nog meer overkill aan kennis gaat geven. Van alle online cursussen die ik wekelijks voorbij zien komen, denk ik dat de helft van de ondernemers beter een boek had kunnen schrijven. Lessen vol met kennis en uren aan video’s is niet hetzelfde als het maken van een online cursus. Om een online cursus te kunnen maken, zal je je eerst moeten verdiepen in een stukje didactiek.

Maak jouw eigen online cursus banner

About me

Lisanne virtueel assistent

Hi! Ik ben Lisanne en ik kan je alles vertellen over het maken van een online cursus. Van inhoud tot en met de techniek.  Lees hier meer.

Onderwerpen

Laatste blogs

Gerelateerd aan wat je nu hebt gelezen

Online cursus maken in 5 stappen (stappenplan)

Online cursus maken in 5 stappen (stappenplan)

Als je een online cursus gaat maken komt er veel op je af. Zoveel zelfs dat je wellicht wat overweldigd ben en niet goed meer weet waar je moet beginnen en welke stappen je allemaal moet doorlopen....

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *